logoyazi.gif (7066 Byte)

Gökova- Akyaka’yı Sevenler Derneği

Faaliyet Raporu (2000- 2002 dönemi)

 

Değerli katılımcılar,

Gökova- Akyaka’yı Sevenler Derneğinin 11. Olağan Genel Kurul Toplantısına hoş geldiniz.

Aslında faaliyet raporumuza şöyle başlamak isterdim:

"İki yıllık ve çok yoğun geçen bir dönemin sonunda size ancak faaliyetlerimizin özetini sunabileceğimden dolayı proje broşürümüzü dağıttık, ayrıca duvarlarada biraz bilgi astık. Astığımız bilgilerin birer nüshasını Sn. Hükümet Komiserinin bilgilerine sunduktan sonra, faaliyet raporumuza ekleyeceğim.” diye başlayacaktım.

Fakat 03 Eylül Salı günü Akyaka, Nail Çakırhan Sokak 9 Numaradaki çalışma yerimiz yandığından dolayı size broşürlerimizi dağıtamıyoruz çünkü hemen hemen tüm basılı materyallerimiz yandı, kalan malzemeler ıslanıp kullanılmayacak bir hale gelmiştir. Zararımız çok büyük. Bina hasarından öte tüm elektrik ve elektronik aletlerimiz yanmış veya erimiştir. Mobilyanın çoğu kül oldu, basılı materyaller, kitaplar, çalışma materyalleri, notlar vs hepsi gitti. Ancak olay bazı aleyhimize kullanılan dedikoduların iddia ettiği gibi sonuçlanmamıştır: tüm evraklarımız, makbuzlar vs çelik kasa içinde saklandığı için yanmamış, ıslandığı halde hala okunup kullanılabilecek durumdadır. Jandarmaya ve Emniyete haber verilmiştir ve tutanaklar yasa gereği olarak tutulmuştur.

Ayrıca derneğin iç denetleme organınca yılda iki defa yasa gereği yapılan denetleme yapılmış, buna ek olarak yasal yükümlülük olmadığı halde genel kurul öncesi yapılmak istenen denetleme, yaşadığımız üzücü yangın olayı nedeniyle bu yıl yapılamayıp genel kurul sonrasına ertelenmiştir. Bu durumda derneğimiz son olarak kendi iç organlarınca Haziran ayında denetlenmiştir. Elbette biz genel kurula son bir denetlemeden geçtikten sonra gelmeyi isterdik. Gerçi bu yıl yeterince denetlendiğimizde pekala söylenebilir.

Genelde faaliyet raporumuzun kronolojik bir sıralaması vardır, ancak faaliyetlerin bir akış içinde gösterilmesini bu sefer daha uygun gördük ve konulara göre sıraladık.

Üyelik durumu ile başlamak isterim:

Geçen dönemde 75 üyemizi değişik nedenlerle kaybettik, çoğu aidatlarını iki yıldan daha fazla ödenmediğinden dolayı üyelikten çıkarılmıştır. 26 yeni üyemiz olmuştur. Net kaybımız 49 üye.

Karar aldığımız ve değişik nedenlerle planlarda kalan etkinlikler:

Aralık 2000 Akyaka Güneyman İlkokuluna çevre dersleri vermek üzere hazırlıklarda bulunmuştuk, dersler Dernek Başkanı tarafından verilecekti ve onay için Milli Eğitim İl Müdürlüğünde başvurulmuştur. Onay sözlü olarak alındıktan sonra, son anda geri çekildiğinden dolayı çevre dersleri olmamıştır.

Tanıtım amacıyla yeni broşürler bastıracaktık, sonra proje ön çalışmaları başlarken planı erteledik.

Tierhilfe Süden, Akdeniz bölgesinde çalışan Alman bir hayvan koruma derneği bizimle temas kurup, Muğla’daki barınak işlerini takip etmemizi, Akyaka’da ilerde bir barınağın açılması söz konusu olmuştur. Maalesef yaptığımız ön görüşmelerin ardından (Muğla Belediyesi vs.) o derneğin önce verdikleri sözleri tutmaması nedeniyle bir iş birliği kurulamamıştır. Fethiye Hayvan Koruma Derneğiyle, danışmak amacıyla kurduğumuz temasta aynı dernekle problemler yaşandığını öğrendiğimizde tarafımızdan Alman derneğiyle irtibatlar kesilmiştir.

İhtiyacımız olan bir lokal açılmasına dair ilk girişimlerimiz olmuştur, o zamanda maddi durumumuz yeterli olmaması nedeniyle planlarda kalmıştır.

Mart 2001 de derneğin 10. yılı kutlamaları hazırlıklarına başlayıp, şenlik gibi bir hava yaratmak istediğimizi belirtmiştik. Maalesef aşamadığımız büyük organizasyon problemleri nedeniyle ne bir kutlama ne de bir şenlik sağlayamadık. Yaşadığımız sorunlar maalesef Yönetim Kurulu üyesi Serdar Denktaş’ın istifasının kaynağı olmuştur ve onun yerine Ahmet Menekşe Yönetim Kuruluna girmiştir.

Sürekli olarak yapmakta olan faaliyetlerimiz:

Kışın her yıl olduğu gibi iç organizasyonla meşkulüz, ayrıca artık kuşçuluk ve sulak alanlarının izlemesi ile ilgili çalışmalarımızda vardır.

Yazın 2001 de söz konusu olan Azmak suyu’ nun satma planlarının takipçisi idik. O konuda uzman raporları istedik, su satışı sedimantasyon açısından ve su seviyesinin düşmesinden sulak alan nasıl etkilenir diye bir ekspertiz istenmesi genel tavirimiz olmuştur.

2001 ve 2002 yazlarında uzun plajın temizliğinde yardımcı olduk, plajdaki çöpler Mayıs’tan itibaren Eylül’e kadar haftada bir kez bir görevlimiz tarafından toplanmaktadır. Bu çalışma tamamen bu iş için verilmiş bağış paralarından karşılanmaktadır. Bağış verenlere bu vesilesiyle teşekkürlerimizi sunmak isterim.

Gecen iki yazdaki Nail ÇAKIRHAN- Halet ÇAMBEL Kültür ve Sanatevi’ nde yapılan Mayıs’tan itibaren Ekim ayına kadar sürekli olarak organize ettiğimiz sergilerin derneğin bir onur kaynağıdır, güzel bir etkinlik olarak artık gelenekselleştirilmiştir. Bazı açılış törenlerinin bir sokak partisi ile sonuçlanması da başka bir zevktir.

Akyaka Güneyman İlköğretim okulunun yeni spor tesislerin kurulmasına 50 torba çimento ile katkımız olmuştur, ve Akyaka Jandarmaya kırtasiye malzemeler ile yardımcı olabildik.

FETAV çevre vakfının organizasyonuyla Ocak ayında yapılan ”Çevre Projelerin Geliştirmesi” eğitim seminerinde DHKD ve UNDP temsilcilerle birlikte Dernek Başkanı da eğitici olarak katılmıştır.

Yunus Emre Lisesin çevre kolunun isteği üzere yinede Dernek Başkanı tarafından Nisan ayında çevrecilik konulu bir konferans verilmiştir.

Gelelim ”Gök- Kuş- Ağı” adı taşıyan yeni kuşçuluk ve sulak alan izleme grubumuza:

Ekim 2000 Burdur Dikkuyruk Şenliği sırasında diğer organize kuşçu gruplarıyla ve DHKD ile ilk temasımız olmuştur. Ondan yeni kurduğumuz ve çok başarılı olarak çalışan Gök- Kuş- Ağı Kuşçu grubu oluşmuştur.

DHKD’ den kışın Muğla İli’nin kuşçuluğuna ilgi gösteren kişilerin irtibat listesi almıştık ve 03 Mart 2001 de ilk bir toplantımız Akyaka’da olmuştur. Olası amacımız ne olabilir, lojistik problemleri ve kuş grubunun yürütülmesi üstünde konuşulmuştur. Adı Gök- Kuş- Ağı olmuştur = GÖK ovanın KUŞ çuluk İletişim AĞI. Grup o andan itibaren 2001 yılının her ayda bir kuşçuluk turu yaparak Muğla İli’nin çoğu sulak alanlara ziyaret edip kuşların, sayılarının ve sulak alanlarının takıpcısı olmaya başlamıştır. Yeni üyeler kazanmaya başlamıştık, kuşçuluk eğitimi verdik ve her turumuzda yerel basını yanımıza alıp sulak alanların problemlerini kamuoyuna bildirmiştik. Turlar her zaman katılanlar tarafından kendi ceplerinden finanse edilmektedir. Hızlı bir şekilde Türkiye’de bir ismimiz olmuştur ve artık kuşçuluk ile ilgili çalışan herkes Gök- Kuş- Ağı’nın kim olduğunu bilmektedir. İyi çalıştığımızdan dolayı DHKD uluslararası Balkan Sulak alan ve Kuşlar İzleme Projesinde katılmak üzere bize başvurmuştur ve Eylül 2001- Mayıs 2002 e kadar her ikinci hafta sonu grup olarak Bodrum/ Milas’taki Güllük Deltasını ve Tuzla Gölünü izleyip kuşların sayılarını tespit ettik. Av durumunun izlemesi, yerel halkla görüşmeler ve Jandarma ile çalışılmasının yanı sıra vaziyetimizi bilmiştik. Kuş konusunda Muğla İli’nin Milli Park/ Av ve Yaban Hayatı Başmühendislikleri ile yakın irtibattayız. Bu kış büyük bir ihtimalle DHKD/WWF tarafından yapılmakta olan Likya Yolu Eko Bölgesi Projesinde katılmamız söz konusu olmuştur. GKA büyük bir başarıdır. Ayrıca yeni kuşçu grubuna gereken pahalı ekipmanlar (dürbün, teleskop vs) proje çalışmaları sırasında DHKD tarafından temin edilmiştir, ancak bazı aletleri geri vermemiz gerekeceğinden dolayı, DHKD/WWF’ a bir izleme projesi ile başvurduk, proje uygun görüldü ve ekipman temini için DHKD tarafından 5.5 Milyar TL bize verilmiştir.

Ve artık projelerimizden bahsetme zamanı gelmiştir:

Mart – Mayıs 2002 bazı büyük çalışmalara başlamıştık: Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu’na başvurmak üzere İzmir’de 5 günlük bir eğitim seminerine katılarak gereken ön bilgileri almıştık, Alman Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) Muğla Temsilcisiyle ilk irtibatlara girip, Birleşmiş Milletlerin biyolojik çeşitliliği koruma programı kapsamında bulunmayan katı atık problemlerimizi çözmek üzere bu proje nasıl olmalı diye danışmıştık.

Mayıs ayında BM ye proje ön teklifi gönderip kabul edildikten sonra, yaz 2001 tamamen ”Biyo- Gökova” UNDP GEF/SGP projenin hazırlanmasıyla geçmiştir. (Bu aşamaya ve projenin iş planına ilginiz varsa onu yazılı olarak duvara astık, ayrıca bizden bir fotokopi isteyebilirsiniz.) Bu tür bir projenin geliştirmesi hepimizi çok meşkul etmiştir, Mayıs’tan itibaren Eylül’e kadar bir kaç kişi olarak çok sık ve yoğun çalıştığımızdan dolayı herhalde sanki faal deyilmiş gibi görünmüştük ve maalesef bu arada bir çok insan üyeliklerinden vaz geçmiştir.

Ağustos ayında tüm taraflar ve iştirakçılar ile Yücelen Toplantı Salonunda büyük bir konferans yaptık. Yuvarlak masada projeye katılımcılık ve yürütme olanaklarına bakılmıştır ve projeyi hala gelişirken iştirakcı olan Akyaka ve Gökova Belediyeleri, Akçapınar ve Gökçe Muhtarlıkları ve proje koordinatörlüğünde çalışan dernek temsilcilerinden aylık bir defa toplamak üzere bir Yerel Çalışma Grubu kurulmuştur. Eylül’den itibaren tüm proje süresinde düzenli toplantılarla proje konularından hariç Gökova havzasında olan sorular ve sorunlar üzere konuşulur ve çözümler bulmaya çalışılır. Sinek mücadelesinde bir katkı olarak ve projeden karşılanan, belde ve köy çöplüklerine kireç dağıtılması YÇG iş birliklerin bir örneğidir.Ondan öte aramızdaki irtibatlar da gayet iyidir.

Ekim ayında Biyo- Gökova projemizi 01. Kasım 2001 tarihi başlamak üzere UNDP Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafında olumlu bulunup, kabul edilmiştir. Gruplar kuruldu, basılı materyaller hazırlandı, ekipman alındı- tüm bu çalışmalar Yerel Çalışma Grubu ile birlikte kararlar almak suretiyle sürdürülmüştür.

Mart ayında Proje Araştırma Grubu’nun danışmanlarla birlikte yapıldığı dört gün süren bir çalıştayın sonucu olarak bu grubun ilkeleri ve planları da somut bir şekil almaya başlamıştır.

O zamandan itibaren projeden maaş alan bir proje elemanı çalıştırmaktayız. Mustafa Ateş bizim çalışma yükümüzü hafifletiyor ve proje tanıtımı konusunda da büyük bir katkısı vardır.

Haziran başlangıcında proje, artık tanıtabileceğimiz bir hale geldiğinde yerel ve ulusal basın mensupları, proje ortağı olan Muğla Valiliği ve aktif destek veren diğer resmi daireden gelen temsilciler ve Yerel Çalışma Grubu olarak büyük bir basın toplantısı düzenledik.

10 gün sonra Akyaka Beldesinde başlayıp, dört gün süresince, katılan her belde ve köyde proje tanıtımı ve katılımcılık sağlamak amacıyla birer halk toplantısı yaptık. Toplantıların diğer amacı ovada tarım yapan çiftçilerin sorunlarını birinci elden öğrenmesi idi.Halkın istekleri doğrultusunda, sorularının muhatapları olabilecek ,İl Müdürlüklerinden, Özel Çevre Koruma Müdürlüğünden ve ekolojik tarım ile uğraşan Çıralı Ulupınar Kooperatifinden gelen kişiler sürekli olarak toplantılara katılmışlardır.Proje için önemli ve başarılı bir girişim idi.

Halk toplantılarında doğan iş birliklerinden bir kaç örneği size tanıtmak isterim:

Sivri Sinek ile sürdürülebilir mücadele konusunda sağlık ocaklarından iş birliği teklifi gelmesi hoştur ve memnuniyetle aldık, o konuda çok yakında bir çalışma grubu kurup birlikte çalışırız. Halk toplantılarındaki tanıtım sunuşumuzun sivri sinek bölümü sırasında ve demin size de verilen sinek şaplakları sürdürülebilir ve insanların kendi inisiyatifleriyle yapılabilen bir sivri sinek mücadelesinin simgesi olarak dağıtılmıştır.

Av tezkeresini yenilemek veya yeni başvurmak isteyenlerin artık MPAYH Başmühendislikleri tarafından verilen Sürdürülebilir Avcılık Kurslarına katılması yasa gereği olarak istenir. Şimdilik kurslar ancak Muğla’da yapılmıştır. Gökova havasındaki avcılara kolaylık olsun diye toplantılar sırasında imzalar toplanıp, kursların Gökova’ da verilmesi ve derneğin katkılarıyla yapılmasına dair Orman Müdürlüğüne bir dilekçe göndermekteyiz. İlerde atıcılık poligonları kurdurma girişiminde bulunmaktayız. Avcılara ulaşabilirsek ova’ nın biyolojik çeşitliliği daha etkin koruyabiliriz diye düşünmekteyiz.

Bu arada değiştirilen çalışma usulü üzerine bir kaç kelime söylemek isterim. Proje ve artan etkinliklerle artan bir iş yükü tabiidir. Bu iş yükü ancak sorumlulukların paylaşılması ile taşınabilir. Kurduğumuz gruplar ve komitelerde büyük bir özveriyle çalışanlara bu vesilesiyle içten teşekkür etmek isterim.

Yinede çalışmalarımıza katılmak isteyen yeni insanlara ihtiyacımız vardır ve umarız önümüzdeki dönemde daha fazla yardımlaşma olacaktır. Örneğin daha çok gönüllüler olsaydı sivri sinek komitesi işi başlayabilirdi. Fakat bu yaz kapasitemiz yetmediği için başlayamadık.

Bu aşamada tanıtımı ve katılımcılığı artırılmak üzere proje halk merkezi olarak düşünülen bir mekan kiralanmıştır. Aslında bu yaz sezonunda başlaması istendiği halde, maalesef geçekleştiremedik. Proje Halk Merkezinde seminer, konferans ve toplantı gibi etkinliklerin olması, ayrıca bir kafeterya gibi çalışmasını istiyoruz. Yakında güzel bir açılışla birlikte yeni yerimizde görüşebileceğimizi ümit ediyoruz.

"Biyo- Gökova" projesi, büro yangınından dolayı oluşmuş sorunlar halledilene kadar geçici olarak dondurulmuştur. Örneğin: proje destekçilerinden alınan ve yangında yitirdiğimiz ekipmanın yeniden temini kimin tarafından olacak, proje tanıtımı için basılan materyallerin tekrar basılması ve bunun finansmanı vs.

Projede ve zaten her derneğin ihtiyacı olan kapasite geliştirme programımız kapsamında konulara göre değişik üyelerimiz ile muhtelif toplantılara, seminerlere vs katılmıştık: Kasım ayında Antalya/ Çıralı bizim gibi bir GEF projesinden çıkan ve ekolojik tarımı başarıyla yapan Ulupınar Kooperatifini ziyaret ettik ve ardından bazı konularda sürekli bir danışmanlık ilişkisinde bulunmaktayız. Sulak alan ve kuş alanlarıyla ilgili bir kaç toplantıya katıldık. Ankara’da GEF projeleri yürüten temsilcilerle bir toplantıya katıldık. Çevre iletişim ağının BAÇEP/AKÇEP toplantılarına temsilcilerimizi gönderdik.

Katı Atık Geri Dönüşüm Projemize GTZ desteği almak üzere İç İşleri Bakanlığına müracaatımızı gönderdik, sonuçları hala beklemekteyiz. Yinede hemen hemen bir yıldan itibaren o konuda da çalışmaktayız ve Muğla Valiliğinin davetleri üzerine tüm katılımcılarla bir çok ön toplantılara katıldık.

Bundan hariç Su Samuru üzerine dataları toplamak üzere uzmanlarımız tarafından yürütülen Ulusal Data Bank Projesine başladık ve Orman Bakanlığı ile işbirliği kurup, arazide çalışanlardan toplanacak bilgileri bir data banka kaydetmekteyiz.

Umarız geçen dönemdeki faaliyetlerimizden memnunsunuz ve bize ilerde de destek vereceğiniz ümidiyle saygılarımızı sunarım. Teşekkür ederim.

Heike THOL- SCHMİTZ

Dernek Başkanı