dernegimize

GÖKOVA-AKYAKA'YI SEVENLER DERNEĞİ
Nail ÇAKIRHAN Mah. 48 650 Akyaka / ULA / MUĞLA ~ TURKEY

 

GÖKOVA-Akyaka'yı Sevenler Derneği

1998 FAALİYET RAPORU

Sayın Üyelerimiz,

İlk önce hepimize "hoş geldiniz" diyorum.

Bu dönemin de iyi geçtiğini söyleyebilirim. Geçtiğimiz yıl maalesef sadece 10 yeni üye kaydedebildik. Fakat Akyaka'nın nüfusu birkaç seneden beri aynı kaldığı için üye sayımızı da sınırlıyor, tabii. Yine de 250 üye fena sayılmaz.

Her sene olduğu gibi bu sene de aidatlarını uzun süreden beri ödemedikleri için birkaç üyemizin üyelikleri silindi. Bazı üyelerimiz de istifa ettiler. Ve üyemiz sayın Mehmet YÜCEL'in vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum.

Yönetim Kurulumuz kararı ile sayın Teoman ÜNÜSAN, sayın Oktay AKBAL ve sayın Hamdi YÜCEL GÜRSOY'a onursal üyeliğimizi sunduğumuzu kıvançla bildirmek istiyorum.

Üyemiz sayın Doğan YILMAZ geçen kış boş kalan dükkanını derneğimize tahsis etti. Biz bu mekanı üyemiz sayın Kerra EKMEKÇİ'nin önderliğindeki Halk Eğitim El Sanat Kuru'nu barındırmak üzere verdik. Doğan YILMAZ huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.

Geçen Genel Kurul Toplantısı'nda Özel Çevre Koruma Kurumu'ndan gelmesini beklediğimizi bildirmiş olduğum "Av Yasağı" uyarı levhaları geçtiğimiz sonbaharda ovamızın üç değişik noktasına dikildi. Ovamızın daha iyi korunmasına faydalı olacağına eminiz.

"İşte Gökova" adlı haber bültenimiz devam etmekte ve yöremiz halına hoş haberlerimiz oldu. Geçen sayının matbaadaki teknik bir problemden dolayı gecikerek çıkmasından dolayı tekrar özür diliyorum. Önümüzdeki sayının ise Genel Kurulun ardından çıkacağını şimdiden bildirmek istiyorum. Bültenimiz kışın bin adet, yazın bin beş yüz adet basılmaktadır ve bize bu konuda çok ama gerçekten çok yardım eden "matbaacı" sayın Ersin AŞIK'a huzurunuzda bir daha teşekkür ediyorum.

Geçen sonbahar Akyaka belediyesi ve Sağlık Ocağı, "Başıboş Hayvanlar" problemini onları zehirleyerek, kısa bir süre için "çözdü". Bir çok sahipli ve tasmalı hayvanlar da "yanlışlıkla" itlaf edildi. Hayvan sahiplerinin bize ulaşan şikayetlerinden sonra belediyeye yazılı protestomuzu gönderdik. Aynı protesto ile bu probleme çözüm olabilecek ve hayvan katliamına alternatif olabilecek bir proje sunduk. Projenin gerçekleştirilebilmesi için derneğin belediyenin ve Sağlık Ocağı'nın işbirliği gerekiyordu. Maalesef cevap alamadık!

Şubat ayında Ula Kaymakamı derneğimiz adına benim, beldemiz Belediye Başkanı'nın, Milli Eğitim Müdürü'nün ve başka bazı kimselerin katıldığı bir komite kurdu. Bu komite Cumhuriyetin 75. YILDÖNÜMÜ kutlamalarını organize etmek üzere "Ula ilçe eylem planını" oluşturdu. Yapılan işbölümünde bize kutlamalarda kullanılmak üzere pankart hazırlama, kutlamaların fotoğraflanması ve 1 Temmuz, Kabotaj Bayramı'nda geniş katılımlı bir tekne turu organize edilmesi görevleri düştü. Bu tekne turunu organize edebilmek için Captain's Travel Şirketi sahibi ve derneğimizin üyesi Abdullah KAPTAN ile görüştük. Büyük teknelerinin 1 Temmuz için önceden rezerve edildiğini, küçük teknesini bu etkinlik için vermeye hazır olduğunu belirtti. Aynı etkinlik için Turcular Kooperatifi ile de irtibat kurduk. Geniş katılım sağlayabilecek, normal günlerde tatbik edilenden daha düşük fiyatlı tur talebimizi kabul etmediler. Turcular Kooperatifi'nin bir üyesi ki bu kişi Mehmet GÜMÜŞ'tür. Haricindeki Kooperatif Yetkilileri kutlamalara katkı sağlamayınca ülkemiz ve Cumhuriyetimiz için yapılacak bu etkinlik küçük bir tekneyle arzulandığı ölçüde görkemli olamayacağından maalesef gerçekleşmedi. Pankartları ise yaptırdık. Cumhuriyet Haftası'nda asacağız.

Şubat ayında ikinci satranç turnuvamızı gerçekleştirdik. Bu sene çok fazla katılım oldu ve bu yüzden turnuva Yücelen Oteli'nde yapıldı. Yücelen Oteli idarecilerine ve özellikle sayın Nurullah GENCEL'e teşekkür etmek istiyorum. Bu etkinliğin artık gelenekselleştiğini söyleyebiliriz. Cumhuriyetin 75. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Haftası'nda 24 - 25 Ekim tarihlerinde bir "Cumhuriyet Turnuvası" düzenleme kararı aldık. Dereceye girenlere başka ödüllerin arasında bir bisiklet ve birde 5 milyon liralık Yaşarbank hesabı verilecek. Bisiklet sayın üyemiz Kitte ÖNKAŞ tarafından, banka hesabı ile Yaşarbank Muğla Şubesi Müdürü sayın Ahmet AKKOYUN tarafından bağışlanmıştır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu seneden itibaren her sene bir Cumhuriyet Kupası vermeyi kararlaştırdık.

Bu arada derneğimizden üç üyenin Türk Satranç Federasyonu'na kaydolarak ikinci ligde oynayacaklarını öğrendik. Onlara başarılar diliyoruz.

Üyemiz sayın Thomas SCHMİTZ yazın 6 haftalık bir çocuk satranç kursu verdi. Halk eğitimden aldığı para ile uluslararası standartta satranç takımları aldı ve turnuvalarımız sürecinde onları bize tahsis edeceği sözünü aldık. Sayın Thomas SCHMİTZ hocaya çok teşekkür ediyorum.

İlkbaharda "Çocuk ve Çevre" konulu bir resim yarışması düzenledik. Ula ilçesinden 6 okul katıldı ve ödüller 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'ndaki törenler sırasında verildi. Önce bir jüri heyetli oluşturduk. Gelen 73 resim arasında en iyileri seçmesi gerçekten zor idi. Jüri temanın ifadesi "Hayal gücü ve resim tekniğini" göz önüne alarak 2 grupta birer birinci birer de mansiyon seçti. Birincilere 5 milyon, mansiyonlara 1 er milyon TL para ödülü verildi.

Geçtiğimiz dönemde bize Gökova köyünden bir "İmdat" çağrısı ulaştı. Gökova deresinde kurulan ve ÇED raporu almadan çalıştırılan iki taşırma tesisinin çevreye zarar verdikleri için ve ayrıca bu tesislerden malzeme alan kamyonların köy yolarını bozmasından köylüler rahatsız olduğundan bizden yardım istediler. Çevre zararının iki yönlü olduğunu gördük. İki olarak kırma sesinden yabani hayvanlar kaçmaya başladılar. Toz ve gürültüden güzel dere bozulmaya başladı. Ayrıca dere civarındaki tarımsal alanlar, zeytinlikler, tarlalar, örneğin toz altında kalan zeytin filizleri zarar görmeye başladı. Şikayeti iyice inceledikten sonra Gökova Köyü'ne destek vermeye karar verdik. Gökovalılara ilgili makamlara başvurularının şekillendirilmesinde yardım ettik, danışmanlık yaptık; İl Çevre Müdürü'yle de irtibat kurduk ve umarım yardımcı olduk.

Geçen sonbaharda Akyaka'nın su samurlarının tanıtıldığı bir posterde bizim şahsen çekmiş olduğumuz fotoğrafların kullanılması rica edildi. Özel Çevre Koruma Kurulu'ndan posterler geldiğinde ne isimlerimize, yani eşimin ve benim isimlerimize, nede derneğimizden bahsedilmemiş olduğunu gördük ve çok şaşırdık! Çünkü Akyaka'nın su samurlarının ilk tespitini biz yaptık. Tespit Sri Lanka'da yapılan uluslararası su samurları kongresinde tescillendi ve fotoğraflarımız olağanüstü olarak su samurları ile ilgili yıllık raporlara basıldı. Özel Çevre Koruma Kurulu'nu "Daha nazik bir tutum bekliyorduk" diye protesto ettik. Su samurlarına dair poster üzerinde samurların korunmasına dair öngörülen şartlar azmak kıyısında yapılması planlanmış olan "Gezibandı" projesi ile çelişmekte hatta çatışmaktaydı. Kurulda çalışan ve bu posteri hazırlayan ilgililer bize hak verdiler. Konuyu araştırmak için iki defa araştırma kurulu oluşturuldu. Kurul üyeleri Akyaka'ya geldiler ve azmak üzerinde bir tespit yapıldı. Bu araştırma sonucunda "Azmak Gezi Bandı Projesi"nin çevreye ve özellikle su samurlarına zarar vereceğinden bu projenin iptali kararlaştırıldı. Bu kararın ardından bir yıllık su samurları tespit projesi başlatıldı. Projeyi yürüten profesörler derneğimizle irtibatta ve birbirimize destek vermekteyiz.

Gelelim derneğimizin en büyük gelişmelerinden biri olan: Nail Çakırhan - Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi ile yeni yapılan büromuza Nail Çakırhan ödül kazanan evinin bahçesinde yaptırdığı yeni binayı kültürel sanatsal ve eğitici faaliyetlere açmak amacıyla kurdu. Sanat evinin idaresi bize verildi. Bu sanat evine biz bakacağız. Sürekliliğini koruyacağız ve geliştireceğiz. Sanat evinin masrafları bize verilen bağışlardan sağlanacak. Burada düzenlenecek etkinliklere Nail Bey'le birlikte karar vereceğiz. İdaresi bize son izin ise Nail Bey'e ait olacak. Bu esaslara göre bir anlaşma yaptık. İşbirliğimizin iyi ve verimli olacağını umuyoruz. Sanat eviyle birlikte bir büro derneğimize tahsis edildi. Sonunda bir adresimiz oldu ve artık çok daha rahat çalışabiliriz. Sayın Nail Çakırhan'a ve sayın Halet Çambel'e çok çok teşekkür ediyorum. Kendilerine olan saygı ve sevgimize ifade etmek ve Nail Çakırhan'ın sanatçı kişiliğini topluma bir daha ulaştırmak üzere retrospektif bir sergi açtık ve bir Nail Çakırhan gecesi düzenledik. Sanat evi ile birlikte serginin açılışına ve geceye Çakırhan / Çambel çiftinin dostlarından kamuoyunda da yakından tanınan pek çok kişi katıldı.

Bu geceden sonra sanat evi ve büromuz ile ilgili bir sürü çalışmamız oldu. Başlangıçta her şeyin mükemmel oluğu söylenemez ama giderek tecrübe kazanarak sanat evinin işlevsel kılacağımıza eminiz.

Bu günlerde derneğimize üye olan veya olmayan arkadaşlarımız saat 16.00 - 19.00 arasında sanat evinin ziyaretçilere açık tutulması için nöbet tutmaktadır. Onlara da çok teşekkür ediyorum. "Nail Çakırhan ve Sanatı" sergisinin Eylül ayı sonuna kadar devam etmesini istiyoruz. Eylül ayından sonra bir ara vereceğiz. Küçük bir etnografya bölümü için dolaplar yapılacak. Önümüzdeki dönemde işleyen bir düzen oluşturabileceğimizi umuyoruz.

Bugünlerde bir kaç yönetim kurulu üyesi arkadaşımız Akyaka'nın ihtiyacına cevap verecek bir çöp ayrıştırma ve imha tesisinin nasıl olabileceği konusunda bir araştırma başlatma hazırlığındadırlar.

Faaliyet raporumuza burada son verirken derneğimizin faaliyetleriyle kendi kurumsal kimliğini ve beldemizi tanıtma konusunda bu yıl küçümsenemeyecek bir başarı elde ettiğini belirtmek istiyorum. Nail Çakırhan gecesi dolayısıyla derneğimize ve beldemize basında geniş yer verilmiş ve TRT kurumundan derneğimize aranarak canlı bir radyo mülakatı gerçekleştirmiştir, süreğenlilik sağlaması için siz sayın üyelerimizin gönüllü ilgi ve katılımlarını bekler saygılar sunarım.

DERNEK BAŞKANI

HEİKE THOL - SCHMİTZ