dernegimize

GÖKOVA-AKYAKA'YI SEVENLER DERNEĞİ
Nail ÇAKIRHAN Mah. 48 650 Akyaka / ULA / MUĞLA ~ TURKEY

 

Gökova- Akyaka’yı Sevenler Derneği

FAALİYET RAPORU 2000

Sayın Üyelerimiz,

Onuncu genel kurul toplantımıza hoşgeldiniz. Onuncu dernek dönemine girmekteyiz.1991‘de kuruluşundan, 2001'e kadar beldemizde büyük değişimler oldu ve onlarla birlikte her senedeki çalışmalarımız biraz değişti.

Bu dönemin de çok faal geçtiğini söyleyebiliriz, aynısını geçen sene de söylediğimi biliyorum, ama faaliyetlerimiz çoğaldıkça, boş dönemler azalıyor. Her senenin Ağustos ayında faaliyet raporumuzu hazırlayınca ve geçen döneme şöyle bir geri dönüp bakınca bir iş ajandasına bakıyormuşum gibi geliyor bana.

Bu sene de 9 yeni üyemiz oldu, az da olsa artık üye potansiyelimize yaklaşmışız gibi görünüyor. Her sene olduğu gibi aidatlarını iki dönemden daha uzun süre ödemedikleri için birkaç üyeliğin ne yazık ki silinmesi gerekiyordu.

1999 ekim ayında 'Cumhuriyet Kupası' olarak adlandırılan 4. Satranç Turnuvamız da çok başarılıydı. Her zamanki gibi derneğimizin ve Akyaka'mızın güzel bir tanıtımı oldu ve turnuva sırasında birçok insanla görüşebilme fırsatımız oldu. Satranç Turnuvamızın artık her sene Ekim ayında yapılması kararı zamanlama açısından iyi bir karardı, daha şimdiden birkaç başvuru var.

1999 senesindeki deprem felaketinden dolayı madalyaların dışında özel ödül vermedik. Ödül için harcanması düşünülen paraları beldemizde bulunan depremzede ailelere yardım olarak dağıttık. Bize ödül için bağış yapmak isteyenlere de aynısı yaptırdık. Sadece, gençlik mansiyonu vermemeye içimiz razı olmadı, eski Yaşar Bank Müdürü Sn. Ahmet AKKOYUN'a 10 milyon lira gençlik mansiyonu ödülü koyduğu için, Sayın Nail ÇİFTÇİ‘ye başhekimliğini üstlendiği için ve Sn. GENCEL ve YÜCEL GÜRSOY ailelerine bize ev sahipliği yaptıkları için çok teşekkür ediyoruz.

Ayrıca Marmara depreminden zarar gören ailelere topladığımız yardımları dağıttık ve her ay günlük ihtiyaçlarının bir kısmını karşıladık. Daha önceden alınmış bir yönetim kararına göre bağışlar peşin para olarak değil, maddi olarak verildi. İletmek için aldığımız bağışları da aynı şekilde verdik. Verdiğimiz eşyaları imza karşılığı dağıttık. Fazla gelen giyecek bağışlarını Sakarya'daki Özürlüler Derneğine, binası ve ümitleri çöktüğü için gönderdik. Depremzedelere yardımımız Mayıs ayına kadar devam etti. Mayıs ayında bu ailelerin geleceği netleşince maddi desteğimizi kesebildik.

Bunların dışında Akyaka Jandarma Karakol Şubesinin tadilatına da katkıda bulunduk. 50 milyon değerinde inşaat malzemesi bağışladık. Akyaka Jandarma Karakol Şubesi mensuplarına özellikle ovaya bakılması konusunda esirgenmeyen yardımlarından dolayı teşekkür ederiz.

Batı Akdeniz Çevre Platformu‘na (BAÇEP) katılma katkımız bu sene 10 milyonu buldu. Mart ayında düzenlenen Yatağan Toplantısına 4 üyemizle katıldık, Haziran için planlanmış olan Eğirdir Toplantısına, tarihinde aksama olduğu için katılamadık.

Ayrıca Kasım 99‘da Antalya'da yapılan 'Su Samuru'nun Türkiye'deki Durumu' adlı büyük bir sempozyuma 'Akyaka Su Samurları' konusunda bir bildiriyle, 4 üye olarak gittik. Basında da yer alan bildirimiz 'Tabiat ve İnsan' dergisinde yayınlandı. TRT tarafından hazırlanan bir yayına da uzun bir enterviyu ile katılabildik.

Zaten basın çalışmalarımız açısından bu dönemin çok başarılı geçtiğini söyleyebiliriz: Antalya sempozyumu için yaptığımız çalışmalar yazılı basında, ardından NTV'in 'Bu Toprağın Sesi' programında yer aldı. Mayıs ayında Van Üniversitesi‘nin daveti üzere Van'a gittim. Orada verdiğim konferans hakkında bir çok yazı yazıldı. 'Çağdaş Marmaris' Gazetesi bize bir tam sayfa verdi. 5 Haziran, Dünya Çevre Günü'nde Milliyet Gazetesinde iki tam sayfamız, Ağustos sonunda Sabah Gazetesinde bir sayfamız vardı. Bir kaç kez 'Yeni Asir' gazetesine de çıktık. Ulusal ve yerel gazeteler düzenlediğimiz sergilere de yaz boyunca yer ayırmış. Bu dönem tanıtımda amacımıza ulaştığımızından eminiz.

Maalesef Akyaka Belediyesi tarafından hazırlanmış olan rehber kitaba bulunduğumuz katkıda yarım sayfalık reklamımız, verdiğimiz şekilde olmamıştır. Ne yazık ki reklam firmasına karşı dava açmak zorundayız.

Buraya yeni atanan Ula Kaymakamını, tanıtım amacıyla eşiyle birlikte yönetim kurulumuzca bir yemeğe çağırdık. Yeni Muğla Valisini ve bazı Vali Yardımcılarını ziyarete gittik.

Bu arada çok sık toplanan yönetim kurulumuzundaki arkadaşlarımıza bir daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. En azından ayda bir yaptığımız toplantılar, işlevsel olarak ve dostça yapıldı. Sağ olun. Derneğimizin onuncu kuruluş yılında (önümüzdeki yıl) özel bir kutlama müjdesini de bu vesile ile vermek istiyorum.

Yılbaşında yönetimde yaptığımız bir anketin bazı sonuçlarının sizi de ilgelendireceğini düşündüğümüzden 'İşte Gökova !'mızda yer aldı. Haber bültenimizin bir sayısını da yazın çıkartmağa çalıştık, maalesef çok az yazı gönderildiğinden dolayı çıkartamadık. Genel kurul toplantısından sonra hemen gazete işlerine başlayacağız.

Lokal açma fikrimizden vazgeçmeyip, birkaç mekana baktık, ne şekilde ve nasıl açabileceğimizi düşündük. Avukatımız ve Muğla Emniyet Dernekler Bürosu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda tüzüğümüzde belirlenen 'Lokal açma' fıkrasının eksik ve yetersiz olduğunu öğrendik. Lokal açmak istediğimizde bunu yapabiliyoruz, ama yalnızca üyelerimize hizmet verebiliyoruz, halka açık bir işletme için ve gerektiğinde personel çalıştırmak için Türk Medeni Kanununun 46, 52/2, 53, 54. Maddelerine göre tüzüğümüze eklememiz gereken iki madde var: 3. Maddesine "n" fıkrası olarak "Ticari faaliyetlerde bulunarak (Büfe, plaj işletmeciliği, çay ocağı v.b.) elde edilecek gelirlerin dernek gelirlerine dahil edilmesi" maddesi ve 29. Maddesine "f" fıkrası olarak "Ticari faaliyetten sağlanan gelir" fıkrası. Üyelerimizin büyük bir kısmının yaz aylarındaki yoğunluğu gerekçesiyle şenlik gibi etkinliklerimiz için en uygun zamanın eylül ayı olduğu belirtildi. Ayrıca bu aylarda yoğunluklu olarak denetimler ve genel kurul toplantısıyla uğraşıldığından dolayı, tüzüğün 11. Maddesinin "Genel Kurul her iki yılda bir Eylül ayında toplanır" şeklinde değiştirilmesini önermekteyiz. Bu değişiklikleri oylarınızla destekleyeceğinizi umuyorum.

5 Haziran, Dünya Çevre Günü'nde Akyaka İlköğretim Okulu ile birlikte planladığımız, sonunda da Belediye tarafından da desteklenen 'Belde temizliği' etkinliğimiz sırasında yaklaşık 230 battal boyu poşeti doldurduk. O gün ders yerinde bütün okul çoçuklarıyla ve öğretmenleriyle çöp toplamaya gittik, ödül olarak her öğrenciye eğitici bir çevre kitabı verdik. Küçüklerin boyama kitaplarını temin eden İl Çevre Müdürü Sn. Seyfettin TÜRKEKUL'a ve çocukların meşrubat ikramiyesini sağlayan yönetim arkadaşımız Sn. Ali ŞAHİN'e teşekkür ederiz. Büyük çocukların kitaplarını Muğla Kültür Müdürlüğü’nün kitap satış yerinden satın aldık. Orada çok güzel kitaplar bulunur.

İlkbaharda Dernek olarak Ula İlçe Eğitim Danışma Kuruluna halihazırda çağrılı olduğumuzdan dolayı Ula ilçesindeki okullarla daha sık işbirliği kuracağımızdan eminiz. Büyük kıvançla gittiğimiz ilk toplantıya özellikle çevre ağırlığında olan önerimizi götürdük.

Dünya Çevre günü ardından Akyaka esnaflarının desteğiyle planladığımız 'Uzun Yalı Temiz Olsun' projemizi değişik nedenlerden dolayı bu sene gerçekleştiremedik. Artık seneye daha büyük bir çerçevede başlatabileceğimizi ümit ediyoruz. Bakalım beraber ne yapabiliriz.

'Akyaka Antik Eserleri Koruma' projesinde olumlu bir gelişme görünmektedir. 1996 senesinde başlattığımız proje, Kaya Mezar'ın temizlettirilmesiyle başlayıp, levha kurdurulmasıyla ve Sayın Akbıyık ailesi tarafından bağışlanan bir bank kurabilmemizle devam etti. Sayın Akbıyık ailesine, Muğla İl Kültür Müdürümüz Sayın Hikmet ÖZ'e ve o zamanki Müze Müdürü Vekili olan Sayın Arif KÜÇÜKÇOBAN'a teşekkür ederiz. Kale'nin turizme katılması ve yol altında kalan ikinci kaya mezarının açılması gibi, projenin kalan bölümlerini, daha büyük bir hızla gerçekleştirebileceğimizi umuyoruz.

İlk olarak Mayıs ayındaki Asayiş Toplantısında bahsettiğim meşhur ve güzel olan Akyaka Azmak Köprüsünün artık tehlike arz etmesinden dolayı, beldemizin bir sembolü olan köprünün tadilatının tarafımızdan yaptırılmasına dair Belediye'ye bir dilekçe gönderdik ve Belediye " tadilatı yapabilmek için yeterli mali güce sahip olduğu ve turizm sezonu sonunda gereken tadilatı yapacağı hususunu" bize bildirildi. Yazık. Ahşap köprünün tadilatının yerine, betondan yapılacak yeni bir köprü planı olduğuna dair tereddütlerimizi Muğla Anıtlar Kuruluna ve başka ilgili kurumlara bildirdik.

Bize şimdiye kadar ulaşan, Akyaka çöplüğünün dağınıklığına dair şikayetleri Muğla İl Çevre Müdürlüğüne ilettik ve ayrıca Çevre Müdürü ile bir geri kazanım projesi tartıştık. Mavi Bayrak projesine bağlı olarak zaten bir geri kazanım projesi olduğundan dolayı ayrıntılı bir girişimimiz olmadı.

Bildiğiniz gibi Akyaka Halk plajı uluslararası bir kalite simgesi olan Mavi Bayrak aldı. Buna bağlı bir sürü aksamalar var ve iyice başımızı ağrıttı. Şartların bir çoğunun yerine getirilmemesinden dolayı bize ulaşan sorulara bütün araştırmalarımıza rağmen maalesef sadece eksik olarak cevap verebilmekteyiz. Şartlardan biri, beldede mevcut olan sivil toplum örgütleriyle işbirliği kurup, Mavi Bayrak'a bağlı olan sosyal faaliyetlerin yürütülmesidir. Şimdilik ne Belediye’den, ne Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’ndan, ne de ÖÇK’dan resmi bir temas yok. Başlangıçta herkesin bizimle bağlantı kurmaya çalışıp Bayrak alındıktan sonra irtibatı koparması tereddütlerimize neden oldu. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’na rahatsızlığımızı bildiren bir dilekçe gönderdik.

Ayrıca bizimle ve Belediye arasında artık gelenekselleşen 'başıboş hayvan' sürtüşmelerimiz bu yıl da oldu. Köpekler buradan Marmaris Hayvan Barınağına götürüleceği bahanesiyle toplandı, ancak ardından oraya varmadıklarını öğrenmek zorunda kaldık. Bunu protesto edip ve köpeklerin nereye götürüldüğüne dair bilgi verilmesi için yazdığımız dilekçe, önceki yıllarda aynı konuda yazdığımız dilekçeler gibi cevapsız kaldı. Ula Kaymakamından yardım talebinde bulunduk.

İçme suyumuzun sakıncalı bir derecede kirli olduğunu öğrendikten sonra, Muğla İl Sağlık Müdürlüğünden bu problemin nasıl çözülebileceğine dair bilgi diledik.

Beldemizin yukarıdaki sıralanan problemlerinin tüm Kurumlarla sürtüşmelerin yerine birlikte çalışarak çok daha hoş bir şekilde çözülebileceğini düşünmekteyiz. Maalesef her zaman istediğimiz gibi olmuyor.

Muğla Valiliğinin inisiyatifi ve desteği ile 'Çevre kanunlarının düzenli olarak uygulanmasını' isteyen bir imza kampanyası başlattık. Buna ilişkin çeşitli yüksek dairelere gönderdiğimiz bir çevre raporu ile ilk 150 imzayı teslim ettik. Anket devam etmektedir, artık web sayfamızda da sunulmaktadır ayrıca bir bildiriyle Türkiye çapında yayınlamak üzere anketimiz Üniversitelere, basın organlara ve değişik çevreye yönelik derneklere gönderildi. Tükiye’nin özellikle çevreye bakışına bir düzen gerektiği fikrini bir çok insanla paylaştığımızı görmek sevindirici.

Sürekli yürütülmekte olan İnternet Çalışmalarımız da Webmastırımız Sayın Thomas Schmitz'in sayesinde çok başarılıdır. Çok teşekkür ederiz. Ayrıca bize sponsorluk eden Halil Turizm Şirketine, Cennet Restoran’ın Sahibi Sayın Kemal ŞAHİN'e, Server Turizm Şirketine, Akyaka Güneş Turizm Şirketine ve Yücelen Turizm Şirketine teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. İstatistik programımıza göre web sayfalarımızın ziyaretçi sayısı artık ayda 500’e yaklaşmaktadır ve her gün bir artış görünmektedir. Email box'umuzda bulunan elektronik postalar dünyanın her köşesinden gelmektedir.

Özel Çevre Koruma Kurumu ile bazı anlaşmazlıklar oldu. Yine de planladığımız yeni 'Su Samuru Araştırma Projesi' ile yeterince desteğimiz olacağını umuyoruz. Sualtı Araştırma Derneğiyle, kısaca SAD- DEMAG ile tema kuruldu ve iki dernek büyük bir araştırma projesini planlamaktayız. Ankara'da yerleşen dernekten iki temsilciyi Mayıs ayında kişisel olarak davet edip, bir haftalık bir süre için ağırladık. Su Samurlarını araştırmakla birlikte bu tür büyük bir projeyi beraber nasıl yürütebileceğimizi tartıştık. Proje uzun süreli ve pahalı olduğu için işe ulusal ve uluslararası sponsorlar aramak ile başlamamız gerekiyor. Sponsorların da ilgili ve bilgili olmaları gerekiyor diye düşündüğümüzden 'Worldwide Fund For Nature', 'Greenpeace' gibi kuruluşları uygun gördük. Umarız bizim planlarımız bitinceğe kadar hala Su Samurları yaşamlarını sürdürmeye devam eder...

İlk olarak bu sene Sayın Ahmet BAŞMAN'ın Sanat Müziği Korosunun bize yaklaşmasıyla, işbirliği içinde düzenlediğimiz başarılı ve çok güzel geçen konser için emeği geçen koro arkadaşlarımıza, olağanüstü gayret sarfeden Sayın Ahmet BAŞMAN'a ve bize bir kere daha evsahipliği yapan Yücelen Otel Sahibi Sayın Hamdi YÜCEL GÜRSOY ve her zaman organizasyonlarla ilgilenen Sayın Nurullah GENCEL'e teşekkür ederiz.

Gelelim yaz faaliyetlerimiz olan sergilere. 19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramında açılan ve çok sayıda ziyaretçi çeken 'ATATÜRK Fotoğraf Sergisi'nin ardından Nail ÇAKIRHAN- Halet ÇAMBEL Kültür ve Sanatevi hiç boş kalmadı. Her iki haftada bir değişik sanatçıların açtığı sergiler halkın ve basının çok ilgisini çekti, açılışlar umduğumuzdan da kalabalıktı. Bazı sergilerin tarihi için daha ocak/şubat aylarında başvuruldu.Tüm sergiler için emeği geçen arkadaşlara bir daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca geçen senelerde yaşadığımız, bir açılış sırasında verdiğimiz meşrubatların soğutulma problemini bize bir buzdolabı vererek çözdüklerinden, Sayın Naci Kaya'ya ve Sayın Albrecht WENZEL'e çok teşekkür ederiz. Belde insanları sağ olsunlar artık sergi faaliyetlerimize alıştılar ve sergi açılışlarının anonsları Belediye tarafından artık sunulmamasına rağmen, afişlerimize bakıp sergi tarihi ve saatlari öğrenmişler. Bu ilan problemimize dair Ula Kaymakamına bir dilekçe gönderdik.

Ve son olarak, bizim bu tür başarılı faaliyetleri gerçekleştirmemize olanak sunan Sayın Halet ÇAMBEL ve Sayın Nail ÇAKIRHAN’a sevgi ve teşekkürlerimizi bir kere daha iletmek istiyorum.

Faaliyetlerimizin sizi memnun ettiği ve yaptıklarımızı kabul ettiğiniz ümidiyle

Yönetim Kurulu adına teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Heike THOL- SCHMİTZ

Dernek Başkanı

sayfa başına