homepage    

Nail Çakırhan ve Halet Çambel hakkında
(Özet, daha kapsamlı bilgiler için, isimlerdeki linkleri tıklayın)

Nail Çakırhan, 1910 yılında bugünkü Gökova, Gökabad’da (Ula bucağı, Muğla Ili) doğdu. Ilkokulu Ula’da ortaokulu Muğla’da, liseyi Konya’da okudu. 12 yaşında şiir yazmaya başladı. 13 yaşında ilk el yazması gazetesini, 18’inde Konya’da ilk basılı mecmuayı çıkardı. 19’unda Istanbul’da Tıp Fakültesine yazıldı; fakat fakülteyi bıraktı gazeteciliğe atıldı.

24'ünde Sovyetler Birliği’ne gitti, ekonomi politik okudu. 1937’de Türkiye’ye döndükten sonra, gazetecilik, kitapçılık, muhasebe gibi türlü işlerle uğraştı. 1951’de’ta kazı yapan ve restorasyonla görevlendirilen eşine yardım etmek için Karatepe,Aslantaş’a gitti. Burada yapı işlerini üstlendi, kazı yerindeki koruyucu saçakları, kazı evi, orman binaları, ilkokul, lojman ve atölye inşaatlarını yönetti. Bu uğraş yoğun bir yapıcılığa yol açtı.

Prof. Dr. Halet Çambel, 1916 yılında doğdu. Amerikan Koleji ve Sorbonne Üniversitesi’ni bitirdi. 1940 yılında Istanbul Üniversitesi’nde H.T. Bossert’in asistanı oldu. Karl Bittel ile Prehistorya Kürsüsü’nü kuran Çambel, öğretim üyeliği görevinde birçok genç araştırmacının yetiştirilmesinde emeği oldu.

Tüm toplumun eğitimine önem veren Çambel, Hitit dilinin çözümlenmesinde önemli rolü olan Karatepe-Aslantaş çalışmasını toplumsal bir projeye dönüştürdü. Kazılarıyla başlayan araştırmalarını Güneydoğu Anadolu tarih öncesi araştırmaları ve Keban kurtarma projeleriyle sürdüren Çambel’in en önemli bulgularından biri de insanoğlunun en eski yerleşmesi olan ‘Çayönü’ çalışmaları.

Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanatevi   1998 yıllında sanat ve politika dünyasından gelen gibi ünlülerin de katıldığı görkemli bir açılış ile hizmete girdi. Bu açılışın ardından, Nail Çakırhan, sergievinin idaresini kültür ve sanat faaliyetleri yapmak üzere Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneğine verdi. Tamamıyla Çakırhan’ın meşhur Ula Mimarisi’ne dayanarak büyük bir özen, itina ve ustaca yaptığı bina, özellikle  üst tavanlarıyla göz doldurur.. Duvarlarının büyük bir kısmı pencereli olan sergievi, ışığa her taraftan açıktır ve meşhur Ağa Han ödüllü evin bahçesinde inşa edilmiştir.

 “Nail Çakırhan’ın Eseri“ konulu bir fotoğraf sergisi ile hizmete açılan, bundan sonra her tür sanata kapısını açan “müze” kısa süre içinde bölgesel, hatta ulusal bir kimlik kazandı. Her yıl olduğu gibi bu yılda Mayıs‘tan  Ekim’e kadar her iki haftada farklı bir sergi ile Muğla İlinin ve dışarıdan gelen misafir sanatseverlerin buluşma noktası olmaya devam edecek.

 Tüm sanatseverleri, Akyaka’nın tanınmış turistik değerlerinin yanında, sergilerin hep başında kalan sanatçılarımızla tanışma, eserleri ve sanatı tartışma ayrıcalığını yaşamaya davet ediyoruz.